Egy amerikai pályaépítő emléke

NyomtatáshozNyomtatáshoz

Charles E. “Chuck” Coon, aki a Hall of Fame (Hírességek Csarnoka) tagja rövid betegség után, 86 éves korában elhunyt 2015 januárjában az Egyesült Államokban. A nekrológjában részletesen megemlékeznek pályafutásáról, mely érdekes és tanulságos volt.

 

 

Több mint 40 éves pályafutása alatt újításaival a versenypályák legelismertebb szakértőjévé vált, a tervezés, pályaépítés, karbantartás területén valamint az autóstart fejlesztésében.

Neki köszönhetőek a döntött kanyarok, melyek a lovak számára biztonságosabb és gyorsabb versenyzést tesznek lehetővé. Mr. Coon országszerte lobbizott a versenypályák vezetőinél és végül a legtöbb észak-amerikai versenypálya átépítése megtörtént.

Az általa áatalakított pályákat a döntött kanyar jellemezte, a szakameberek nagyra tartották a kialakításukat és a felületük minőségét.

„Édesapám (Charles Coon) megtanított, milyen fontos a futófelület.”- mesélte Mr. Coon a „Hall of Fame” 2008-as díjátadásán – „Vannak akik összetévesztik a keményet a gyorssal…”

1928. május 25-én született Detroitban, Chales J. Coon, szakképzett pályamunkás fiaként. Miután két évet szolgált az Egyesült Államok hadseregében, megnősült, családot alapított és versenypályák karbantartásával kezdett foglalkozni. Édesapjával elsőként tettek homokot agyagos pályára, ezáltal lehetővé téve, hogy a lovak esőben és napsütésben is egyaránt versenyezhessenek. Chuck a Jackson Pályán dolgozott Michiganben, amikor Pat Provenzano, a Batavia Downs elnöke felkérte szakértőnek. Chuck felülvizsgálata azt eredményezte, hogy a lovak eddig még nem látott 2 perc/mérföldes időt ügettek a Batavia Pályán. Ennek a sikernek köszönhetően a Buffalo Versenypálya is felkérte. Ez idő alatt starter vizsgát tett és starterként dolgozott New York nyugati versenypályáin. Végül a Yonkers Pálya starterének nevezték ki.

Édesapja 1970-es halálát követően visszatért Detroitba, és starter volt a Wolverine és a Hazel Park Pályákon.

Ebben az időszakban kérdőjelezte meg az USTA előírását, miszerint a kanyarok lábanként egy hüvelyknyit kell, hogy emelkedjenek. Stan Bergstein bemutatta Mr. Coon-nak a svéd mérnök professzort, Dr. Ingvar Frederickson-t, aki tudományos kutatásaiban már kimutatta, hogy a gyengén megdöntött kanyarok, káros hatással vannak a lovakra. Mr. Coon egyetértett abban, hogy a versenypályák helytelen kialakítása, túlzott és fölösleges terhelést okozott a lovaknak.

Chuck hamarosan lehetőséget kapott, hogy újítását a Buffalo Versenypályán próbálhassa ki. 12%-kal döntötte meg a kanyarokat, ami rekordnak számított az eddigiekhez képest. Ezután a Windsor Pálya következett, ahol a szintetikus felületet lecserélték, ami a sántaságok okozója lehetett és a kanyarokat 16%-os szögben döntötték meg. Ezt követően Direct Scooter, a négyéves pacer új 1.52,4 es (1.10,1) világrekordot állított be az 1000 méteres Windsor Pályán.

1975-ben közvetítette először a tv élőben a Hambletoniant DuQuoin-ból. Chuck biztosította Fred Van Lennep-et és Bill Hayes-t, hogy a versenyt az időjárástól függetlenül le tudják futni a kiírt időpontban. Ez a siker arra sarkallta Col. H. Willis Nichols-t, George Alexander-t, P.J. Baugh-ot és Tom Crouch-ot, hogy csatlakozzon Van Lennep-hez és  Hayes-hez. Mr. Coon-t felkérték, hogy a Springfield, Indianapolis, és The Red Mile Pályákat is tartsa karban.

Mr. Coon mindíg lelkesen hirdette, hogy különbség van a gyors és a kemény versenypálya között. Nem volt ritka, hogy a pálya állapotáról a hajtók véleményét is kikérte. Még az utolsó pillanatokban is egyeztetett Clint Galbraith-tal, mielött Niatross felperzselte a The Red Mile Pályát, azért hogy a futófelület ideális legyen egy új világrekord felállításához.

Mr. Coon mindig gyorsan változtatott, ha azt gondolta, ez segíti a versenyzést. Dr. Fredrickson-nál tett európai látogatásakor szembesült a szalagkorlát (barrier) nélküli versenyzéssel és népszerűsíteni kezdte ezt az észak-amerikai versenypályákon is. Starterként saját maga is megtapasztalta, hogy mekkora kihívás a startautóval egyenletes sebességet tartani a lovak előtt. Ez vezetett a számítógép által vezérelt sebesség szabályozáshoz. Medowlands-on a külső pozíció okozta hátrány kiegyenlítésére, szabályozta a startutó szárnyainak szögét.

Mr.Coon fiai, Greg és Dan édesapjuk nyomdokaiba lépve folytatták a hivatását. Bátya, Jerry szintén Michigenben szolgált, majd a testvére pályafutását követve bejárták egész Észak-Amerikát.

Nyugdíjazását követően fiai vették át a munkáját, ő minden évben elment Goshen-be, a Hall of Fame hétvégére és a Little Brown Jug-ra.

Sok éven keresztűl elutazott szülővárosába Croswell-be, hogy önkéntes alapon a helyi pályát felkészítse a néhány napos nyári versenyekre.