Főmenü

Váratlan fordulat Pozsonyban

NyomtatáshozNyomtatáshoz

A Kincsem Park oldalán megjelent hírt az alábbiakban közöljük.

 

Váratlan fordulat Pozsonyban

 

A Kincsem Nemzeti Kft. vezetése megdöbbenve fogadta a hírt, mely szerint a szlovák lóversenyüzem igazgatóját Dr. Marian Šurdát felmentették tisztségéből. A hír a sportág rajongóinak rendkívül elszomorító, hiszen olyan szakembertől váltak meg Pozsonyban, aki közel három évtizede egyet jelentett nem csak a szlovák, hanem a régió lóversenysportjával is. Tíz évvel a versenyüzembe lépése után 1989-ben vette át annak vezetését és emelte fel európai szintre. A pozsonyi pálya Közép- Európában mindenkinek etalonnak számított, számos tekintetben megelőzte korát és mutatott utat többek között nekünk magyaroknak is, honnan- hova lehet eljutni, ha a feladatra alkalmas ember kap lehetőséget a lóverseny világában.

 

Sajnos a politikától nem tudta függetleníteni a sportágat, de egészen idáig mindig megtalálta a módját, hogyan tegye fontossá a lóversenyt a döntéshozóknak, abban a városban, ahol éppen az idén 190 éve, hogy gyepre léptek az első angol telivérek.

 

Úgy tűnik egyszemélyes harca véget ért. Ahogy az egyik sajtóközleményben olvasható:”A pályában több gazdasági potenciál van, mint amit eddig kiaknáztak”. Ez azt is jelentheti, hogy a lóversenynél fontosabb szempontok fognak érvényesülni a pálya hasznosításánál, mindenesetre az új korszakban nem számítanak a szakmailag megkérdőjelezhetetlen, nemzetközileg is magasan jegyzett Dr. Marian Šurdára.

 

Baljós jelek ezek egy sikeres, történelmi időszak végének és csak reménykedhetünk, hogy csodával határos módon minden marad a régiben Pozsonyban. Csodák azonban ritkán vannak, így leginkább abban bízhatunk, hogy Dr. Marian Šurdának valamilyen formában lehetősége marad segíteni szeretett sportját a régióban, mert jelen pillanatban pótolhatatlan veszteségnek érezzük a távozását.

 

Természetesen a megújuló magyar versenyüzem a korábbi évtizedekhez hasonlóan a jövőben is folytatni szeretné példaértékű, szoros együttműködését a szlovák versenyszervezővel, amelynek új vezetőjét pályázat útján kívánja kiválasztani az állami tulajdonos. 

 

Kincsem Nemzeti Kft.

 

 

A magunk részéről annyit füzünk hozzá ehhez az érthetetlen döntéshez, hogy Dr. Marian Šurda kitüntetéseket érdemelne az alkotó munkájáért, példaként kellene Őt bemutatni, további lehetőségeket kellene teremteni a fejlesztésekre! Biztos, hogy tevékenysége minden szempontból tiszteletre méltó, az eredményei nem múlnak el. Neve pedig most is a jövőben is fényesen ragyog.

 

Úgy tűnik, hogy vannak tájékozatlan emberek, akik azt hiszik, ha egy nagy személyiségbe belerúgnak, akkor ők is naggyá válnak, azonban ez nincs így, ők egyre kisebbek lesznek.