In Memoriam Nagy László (1946-2017)

NyomtatáshozNyomtatáshoz

Megrendüléssel és fájó szívvel értesültünk arról, hogy Nagy László egyesületünk alapító tagja szeptember 5-én elhunyt. Az ügetőtenyésztés megint szegényebb lett, személyében elvesztettünk egy kitűnő tenyésztőt, szervezőt, nagyszerű embert, egy segítőkész jó barátot.

 

Pusztaföldváron született 1946-ban. A lótenyésztéssel kora gyermekkora óta szoros volt a kapcsolata, a Hódmezővásárhelyen végzett felsőfokú tanulmányai befejeztével az Orosházi Új Élet Termelőszövetkezetben kezdett dolgozni. Tevékenysége sokoldalú volt, pályafutását az angol telivér és az ügető határozta meg. Sokat foglalkozott a fiatalokkal, a lovas ágazat különböző területein sok tehetséges fiatal az Ő segítségével indult. A bogárzói pályán a versenyek szervezésében a kezdetektől aktív szerepet vállalt, később Ő lett a főszervező. A nagyszabású és eredményes rendezvényekkel sok élményt nyújtott Orosháza és a környék lakosainak és egyúttal a város jó hírét is öregbítette. Alapvetően nyitott barátságos természetének köszönhetően gyorsan tudott kapcsolatokat építeni, nagyon sok barátja és tisztelője volt külföldön is. Az ismeretségeit arra is használta, hogy a hazai tenyésztés fejlődését elősegítse. Neki köszönhető a huszadik század végén hazánkba került sok apamén, köztük olyan kiemelkedőek, mint Athlete, Endless Sands, Surefire Lobell és Yankee Class. Irányítása alatt a ménes két derbynyerőt adott: Mount és Williams. A kilencvenes években a mezőgazdaság átgondolatlan irányításának eredményeként az orosházi ménes is megszünt, az általa elindított munka megtört, a tervezett fejlődés nem vált valóra. Azonban így is kiemelkedőt alkotott életműve teljes. A továbbiakban családjával tenyésztett ügetőket, a legjobb eredményt Andy Yankee érte el.

 

Szakmai munkája kiterjedt a lótenyésztés szervezésében vállalt feladatokon túl a hazai lovas sportok számos területére is. Alapító tagja volt az 1990-ben újjáalakult Magyar Lovaregyletnek, majd aktív részt vállalt 1994-ben egyesületünk létrehozásában. Munkásságát 2013-ban a Magyar Lovasszövetség gróf Széchenyi István emlékéremmel ismerte el, 2017-ben a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft Életműdíjat adományozott számára. Pályája munkássága a fiatal generációk számára például szolgálhat.

 

Kifejezzük részvétünket családjának, a hozzá közel állóknak, mély fájdalmukban őszintén osztozunk. Emlékét kegyelettel megőrizzük.


Temetése szeptember 15-én 13.00-kor lesz Orosházán az Alvégi temetőben.