Közlemény a hazai ügetőtenyésztés helyzetéről

NyomtatáshozNyomtatáshoz

Az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztűl az ÜTOE az alábbi közleményt adta ki.

Budapest, 2007. június 17., vasárnap (OS) - Az utóbbi néhány napban több olyan cikk jelent meg a nyomtatott és elektronikus sajtóban, melyek a hazai ügetőtenyésztést előnytelenül mutatják be, a közvéleményt nem pontosan tájékoztatják. Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete, mint az FVM által elismert tenyésztő szervezet végzi a hazai ügető fajta fenntartását és fejlesztését. A helyzet valós bemutatása céljából az alábbiakról adunk tájékoztatást.

 A hazai ügetőtenyésztők az ügető fajtát nagy hozzáértéssel fejlesztik, a rendelkezésre álló genetikai bázis komoly értékekkel rendelkezik, mivel az utóbbi évtizedekben a világ legjobb apaménjeinek fiait használták Magyarországon. A magyar ügetők teljesítményei az utóbbi években folyamatosan és jelentősen javulnak, ezt egyértelműen mutatja, hogy míg 1992-ben mindössze hat olyan ügető volt, amelyik 1 kilométerre számítva 1 perc 18 másodpercnél jobb rekordú volt, addig 2000-re már 43 ilyen ló volt Magyarországon, 2007 elejére pedig már 162-re nőtt az ilyen képességű lovak száma.
    A magyar tenyésztők jelentős szellemi és anyagi ráfordítással teremtik meg a hazai lóversenyzés egyik pillérét biztosító lóállományt. Tisztában vannak azzal a törvényszerűséggel, hogy csak kellő létszámú hazai tenyésztésű ügető lehet a versenyszervezés és az arra épülő fogadásszervezés biztonságos alapja. Munkájukat igyekeztek mindig az ágazat többi szereplőjével együttműködve végezni, mivel tudják, hogy csak közös erőfeszítés révén lehet eredményes az ügetőversenyzés.
    A magyar tenyésztők bíznak abban, hogy a jövőben is megfelelő színvonalú lesz az együttműködés minden, az ágazat fejlődésében érdekelt tényezővel, és ennek alapja továbbra is a partnerség és a tények tiszteletben tartása lesz.
    Szervezetünk minden érdeklődő számára készséggel ad felvilágosítást az ügető fajtát és a tenyésztést érintő kérdésekről.