Amerikai ménvonalak Franciaországban

NyomtatáshozNyomtatáshoz

Amerikai ménvonalak Franciaországban
(2004)

 
Írta: Tina Brauti
worldoftrotters.com
 
 
(Fordította: Kaszás Gergő)
 
 
Franciaország szigorú szabályairól ismert az amerikai vérvonalakkal rendelkező ügetők regisztrálását illetően. A francia hagyomány úgy tartja, hogy a francia ügető az francia ügető, az amerikai standardbred-től különböző fajta; s a francia irányító szervek szerint a fajtát meg kell őrizni. Ez okból kifolyólag nagyon kevés lovat hoztak be az USA-ból Franciaországba. Ugyanakkor a 20-as években The Great McKinney és Sam Williams mégis behozatalra került, majd őket követte a 30-as években Calumet Delco.
A 70-es évek végén Star’s Pride fiát, Florestan-t engedélyezték fedezőménként – mivel a nagy francia kanca, Roquepine volt az anyja. A Florestan által a francia fajtában elért hatalmas siker eredményeként a Francia Ügető Egyesület (S.E.C.F.) hozzájárult ahhoz, hogy 1988 és 1992 között néhány kiválasztott amerikai fedezőmén néhány csikója regisztrálható legyen a francia méneskönyvben. Mostanra az amerikai ménvonalak a francia ügető nagy részében megtalálhatók.
 
 
Az ok, amiért az emberek egy része a francia ügetőt különbözőnek tartja az amerikai standardbred-től, az eredetük különbözősége és eltérő fizikai jellemzőik. A tradicionális francia ménvonalak Godolphin Arabiantól (1700-as évek eleje) vezethetők le. A „francia Hambletonian”, Fuschia és néhány egyéb fontos francia ménvonal innen ered. Fuschia-n keresztül jutunk el a francia ügető valaha volt két legfontosabb apaménjéhez, Fandango-hoz és Kerjacques-hoz. A francia ügetők vérvonalaiban több telivér található az anyai oldalakon, mint az amerikai standardbred-ben. Hambletonian, az amerikai standardbred alapító ménje Darley Arabiantól (1600-as évek vége, 1700-as évek eleje) származik.
 
Különböző eredetüket figyelembe véve nem meglepő a tény, hogy a francia ügető az amerikai standardbredhez képest jónéhány eltérő jellegzetességgel bír. Ezek közé tartozik, hogy a francia ügető gyorsasága később fejlődik ki, a hosszabb távú versenyeken jobban teljesít és a jármódja kevésbé könnyed. A francia ügető az utóbbi 10-15 évben drámai változásokon ment át, miután amerikai ménvonalakkal frissítették. Ez okból könnyen érthető a francia és amerikai vér keveredésének ilyen mértékű sikeressé válása szerte Európában. Ezek a lovak kombinálják a korai sebességet a hosszú távú versenyekben nélkülözhetetlen erővel, kitartással, és általános szervezeti szilárdságuk is a legtöbb esetben jobb. A fiatal európai lovak számára rendezett kiemelt versenyek túlnyomó többsége mérföldnél hosszabb távú, és az utóbbi években bebizonyosodott, hogy e nagyversenyek megnyeréséhez – Európa bármely országát tekintve – szinte követelmény a francia és amerikai vonalak keresztezése.
 
 
The Great McKinney és Sam Williams
 
Mindkét apamén 1922-ben elletett az USA-ban. A francia méneskönyv első bezárása (1937 január 30.) előtt kerültek Franciaországba. Mindketten azonnal nagy hatást gyakoroltak a francia ügetőre.
Sam Williams Peter Scott fia Blitzie-ből (az Electioneer unoka, Walnut Hall lánya). Számos apamént adott Franciaországban, akik közül a két legfontosabb: Tamerlan és Mousko Williams. Mousko Williams később nemzette Horus L-t, valamint Carioca II-t, aki napjaink egyik legnagyobb hatású vonalát hozta létre.
Carioca II ménvonalát jól ismerhetik az USA-ban. Ura nevű fia a nagyapja Ourasi-nak, aki Mack Lobell-lel és Sugarcane Hanover-rel küzdött meg a Meadowlands-i pályán a „March of Dimes”-ban, egy másik fia, Narioca pedig a „Roosevelt International” nyerő Ideal du Gazeau nagyapja. Franciaországban jelenleg Carioca II fia, Sabi Pas képviseli az egyik legtekintélyesebb ménvonalat, leginkább fián, Fakir du Vivier-en keresztül. Sabi Pas egyéb nagy sikerű fiai: Jet du Vivier, Hetre Vert és Kronos du Vivier. E méneknek számos fia és unokája kapott szerepet a francia tenyésztésben. Fakir du Vivier az USA-ban talán Victory Tilly-n keresztül a legismertebb, akinek ő az anyai nagyapja. Franciaországban fiainak nagy sikere van, unokája, Coktail Jet pedig Európa-szerte népszerű fedezőmén.
 
The Great McKinney - McKinney unokája egy Peter the Great kancából. 1927-ben került Franciaországba, és a francia szuperkancából, Uranie-ból két nagyszerű fia születetett: Kairos és Ogaden. Az USA-ban McKinney az általa képviselt ménvonal utolsó kiemelkedő egyede volt, de napról-napra, heat-ről heat-re bizonyította szilárdságát és a benne levő energiát. Hasonló karakterű lovakat nemzett, ménvonala mégis kihalt Észak-Amerikában. Franciaországban Kairos és Ogaden leszármazottai tökéletesen illettek a francia ügetőhöz, ezek a vonalak arról ismertek, hogy az átlagosnál elegánsabb lovakat adnak. A McKinney vonal Svédországban is hosszú ideig fontos szerephez jutott, mára azonban kihalt.
 
 A vonal-építőként sikeres Kairos unokája, Pluvier III szintén Roosevelt International -nyerőként ismert az USA-ban. Egy másik unokája, Nonant le Pin az apja Buffet II-nek, aki jónéhány fia és unokája révén vesz részt a mai francia tenyésztésben. Ogaden fia, a Prix d’Amerique-nyerő Fen Follet X az apja Caprior-nak, aki ma a nagy Dubois tulajdonú kanca, Nesmile apjaként a legismertebb. (Nesmile az anyja Buvetier d’Aunou-nak, Defi d’Aunou-nakés másoknak) Capriornak számos fia és unokája is szerepel a francia fedezőmének között. Ogaden egy másik fia, Luth Grandchamp a dédapja Quadrophenio-nak, aki fiai révén meghatározó hatású az aktív francia fedezőmének között. Quadrophenio fia, Caballo In Blue az apja a 2004-es Prix d’Amerique-nyerő Kesaco Phedo-nak (a fordító), aki Kaisy Dream legkeményebb ellenfelének bizonyult, mikor ez a két remek champion 3 és 4 éves korában kiemelkedett évjárattársai közül.
 
 
Calumet Delco
 
Ez a ló 1929-ben elletett, majd exportálták Franciaországba. Az apja Peter the Brewer volt, Peter the Great gyönyörű küllemű fia Zombrewer-ből (Greyhound, Yankee Maid és más kiemelkedő lovak nagyanyja). Calumet Delco anyja, Dillcisco az USA-ban leginkább, mint Star’s Pride nagyanyja ismert. Calumet Delco Franciaországban Monsieur Albert Veslard tulajdonában állt, aki Gael-t, az ismert francia fedezőmént is birtokolta.
 
Amint már előbb említettük, a francia méneskönyv első ízben 1937. január 30.-án zárult be a nem francia vérvonalak előtt, és ez okozta Mr. Veslard számára a gondot. 1937-ben francia ménje, Gael termékenyítési problémákkal küzdött, ennek ellenére 1938-ban jónéhány csikó apjaként volt regisztrálva. E csikók közt két fontos mént, Quiproquo II-t és Quiroga II-t, valamint egy kancát, Quinauderie-t kell megemlíteni. Quiroga II egy ma is nagyon aktív, fontos ménvonalat alapított, leginkább fiain - Extremis (Gazon nagyapja), Jokai (James Pile nagyapja) és Mitsuko (többek között a nagy Hadol du Vivier apja) – keresztül, de más lovak is képviselik a vonalat napjainkban.
 
A két mén, Quiproquo II és Quiroga II eltérő tulajdonságokat örökítettek, mint amikről Gael már ismert volt. Ezen évtizedeken át folyt a vita, mignem Albert Veslard fia 1992-ben nyilvánosan bejelentette, hogy az 1938-as Gael csikók apja valójában Calumet Delco volt. Mivel hivatalosan nincs Calumet Delco csikó a francia méneskönyvben, az ő ménvonala hivatalosan nem létezik, mindamellett Franciaországban rendszerint elismerik, és a vezető ügető magazin, a Trot Information is úgy említi ezt a vonalat, mint ’Lignee Calumet Delco’ (Calumet Delco vonala).
 
 
Florestan
 
Jónéhányan Franciaországban nehezen tudták elfogadni a tényt, hogy bálványuk Roquepine amerikai ménhez került beosztásra 1970- és 1971-ben. A francia méneskönyv ebben az időszakban még mindig zárva volt, és a két megszületett csikót az USA-ban tenyésztettként kellett regisztrálni. Ez a két csikó az 1971-es születésű Florestan (Star’s Pride-tól) és az 1972-es születésű Granit (Ayres-től) volt. Mindkét lovat Franciaországba küldték versenyezni, de mivel idegen tenyésztésűekként voltak regisztrálva, az FFA (Free For All - mindenki számára nyitott) versenyeket kivéve nem volt számukra versenylehetőség.
 
Florestan tehetséges fiatal ló volt, de egy kezdő ló számára az FFA versenyzés nem adta meg a jó versenyzővé válás lehetőségét. Emiatt vesztette el esélyét, hogy kiemelt versenyek nyerőjévé válhasson, hiába bírt nagy képességgel. 1977-ben mégis döntés született a francia méneskönyv megnyitására Florestan és testvére, Granit csikói számára, azzal a feltétellel, hogy a két mén a Francia Nemzeti Ménes tulajdonába kerül.
 
Florestan hatalmas hatással volt a francia ügetőre. Számos apamén-fia közül a legsikeresebbek: Passionnant (nagyapja az igéretes fiatal ménnek, Kinder Jet-nek), Opus Dei, Podosis, (First de Retz, Gai Brilliant, Bonheur de Tillard és mások apja) és Quito de Talonay (a fiatal champion, Kitko apja és a Dubois-tulajdonban lévő fedezőmén Kaisy Dream apja.).

 
Kimberland és Mickey Viking
 
A szabályokat, amik lehetővé tették Florestan számára, hogy fedezőmén lehessen Franciaországban, alkalmazták az 1976-ban az USA-ban elletett Kimberland esetében is. Kimberland Nevele Pride fia a francia kancából, Astrasia-ból. A legendás Delvin Miller tenyésztette, akiről érdemes megjegyezni, hogy ő tenyésztette Big Lama-t is 1962-ben - kinek apja Jamie (Darnley fia) - a francia kancából, Lama-ból. Big Lama közel 55 ezer USD-t keresett, mielőtt Svédországba került, ahol főként jó anyakancák apjaként vált híressé. A svéd champion Copiad a legismertebb unokája.
 
Kimberland nagysikerű apamén volt. Néhány ismert unokája a francia tenyésztésben: Voici du Niel, Ulf d’Ombrée és Ustang de Mai.
 
A Nevele Pride vér bizonyítottan kíválóan illik a francia kancákhoz más esetekben is. 1986-ban újra megnyitották a francia méneskönyvet Mickey Viking előtt, ismét azzal a feltétellel, hogy a Francia Nemzeti Ménes tulajdonába kerüljön. Az 1979-ben született Mickey Viking-et az USA-ban tenyésztették. Apja a Nevele Pride apaságú Bonefish, anyja a Songcan apaságú Misty Sister. Testvére a sokszoros kiemelt versenyt nyerő Newmarket és Love Me Tender S (Constable anyja). Mickey Viking francia tulajdonban 1986-ban kezdte tenyészműködését Franciaországban, a franciaországi versenykarrierje befejeztével.
 
1986-ban kezdett fedezni, de 1987-ben már el is pusztult. E rövid időszak alatt mégis nagy hatást gyakorolt a francia ügetőre. Számos fedezőmén-fia közt a leghíresebb a francia top-mén, Viking’s Way. Ennek fia a 2005-ös Prix d’Amerique-nyerő Jag de Bellouet (a fordító).
 
 
Workaholic
 
Mivel Florestan ilyen nagy hatást gyakorolt, és Mickey Viking kisszámú évjáratai is ilyen sikeresek voltak, a francia irányító szervek úgy döntöttek, ideje egy újabb amerikai mént vásárolni és Franciaországba vinni. A Francia Nemzeti Ménes megvette tehát a 2 éves championt, Workaholic-ot, Speedy Crown fiát Ah So-ból (Speedy Count lánya). Workaholic 1989-ben kezdte ménesi működését Franciaországban, és rövidesen új champion-apamén lett. Mostanra sok fia és unokája is fedezi már a francia kancákat. Leda d’Occagnes, a kanca, aki 2002-ben Olaszországban az „Orsi Mangelli”-ben legyőzte a méneket – a Workaholic-mén Cygnus d’Odyssée lánya.
 
 
A francia méneskönyv kissé megnyílik
 
A 80-as évek kezdetén a francia méneskönyvet kis mértékben megnyitották a standardbred eredetű lovak előtt. Megegyezés történt, hogy 10 francia kancát lehet kiválasztott standardbred ménekkel fedeztetni (melyek a legjobbak Amerikában és Európában) és a születendő csikókat Franciaországban regisztrálják. E megegyezés eredménye Taras Boulba (Speedy Somolli után) aki telitalálattá vált, mint fedezőmén és Send me Flowers (Super Bowl után), aki a fedezőmén, Classic Rodney anyja.
 
1988 és 1992 között a Francia Méneskönyvet - a Francia Ügető Egyesület (SECF) és a USTA megállapodása alapján - korlátozott mértékben újból megnyitották. A megállapodás kimondta, hogy 10 francia kancát Amerikában fedeztetnek, 10 standardbred kancát pedig Franciaországban, és a születendő csikók mindkét méneskönyvben regisztrálásra kerülnek. Franciaországban ez a megegyezés olyan fedezőméneket eredményezett, mint Cezio Josselyn és Defi d’Aunou (Armbro Goal után), Battling Joe (Speedy Crown után), Big Prestige és Buvetier d’Aunou (Royal Prestige után) és And Arifant (Sharif di Iesolo után). Ezen mének mindegyike növelte a francia ügetőkben a gyorsaságot, és a francia tenyésztésben napjainkban is jónéhány fiuk áll. Speedy Somolli két kivételes lánya szintén e megállapodás eredménye: Amour d’Aunou (In Love With You anyja és Love You nagyanyja – mindkettő ígéretes fedezőmén napjainkban Franciaországban) és Amour d’Aunou*, aki annak idején 1:13.3-as idejével francia kategóriarekordot állított fel és közel 1 millió Eurót keresett. (* Feltételezhetően itt elírás történt és az író Unispeed-re gondol akinek a rekordja 1.13,2 és 285659 eurót keresett. – a fordító )
 
A megállapodás ideje alatt nagyon kevés amerikai tenyésztő küldte kancáját Franciaországba fedeztetni. Ezzel a céllal francia lótenyésztők vittek néhány standardbred kancát Franciaországba. Ennek eredménye többek között Coktail Jet (anyja Speedy Sug, egy Super Bowl kanca).
 
Napjainkban Nevele Pride és Speedy Crown vonala a legsikeresebb a francia ügetővel való keresztezésben. Super Bowl vonalából az egyetlen fedezőmén Franciaországban Emil Suede, Napoletano után. Mindemellett Super Bowl az anyai nagyapja a hatalmas sikerű Coktail Jet-nek. A Victory Song vonal nagyon jól működik Sharif di Iesolo-n keresztül (Victory Song olasz tenyésztésű unokája). Európában Sharif di Iesolo-t, mint „európai Speedy Crown-t” ismerik és fiának And Arifant-nak számos fia és unokája áll a francia tenyésztés szolgálatában.
 
1993-ban a francia méneskönyv újból bezárult a standardbred szülőktől származó lovak előtt, ez alól csak Workaholic a kivétel. Néhány évvel ezelőtt a francia ügető eredetét megőrzendő, döntés született, miszerint nem engedélyezett azon csikók regisztrálása, melyek apja és anyja is  50%-ban standardbred származású.