Az USA ügetőtenyésztéséről

NyomtatáshozNyomtatáshoz

1979 áprilisában és májusában A. A. Laskov a szovjetunió Összövetségi Lótenyésztési Kutatóintézet tréning laboratóriumának a vezetője és I. Guszev a jelanyi ménes igazgatója fedezőmén vásárlás során Észak-Amerikában megismerkedett néhány ügető és poroszka tenyésztésre szakosodott USA ménessel: Hanover Shoe Farms (Pennsylvania), Castleton Farm (Kentucky), Blue Chip Farm (New York), Graham Stock Farm (Illionis). Tapasztalataikról a Konevodstvo i Konniy Sport c. szaklapban számoltak be, ebből közlünk néhány részletet. (A fordítás a Pesti Turf 1980 május 28-i számában jelent meg.)

 
Az első két gazdaság meglehetősen nagy. Mindegyikben kb. 250 tenyészkanca és 1200 hektár kulturlegelő van. Ezen kívül minden évben ezek a gazdaságok 450-500 kancát fogadnak fedeztetésre különböző tulajdonosoktól
 
A Blue Chip Farm viszonylagosan fiatal, tíz évvel ezelőtt alapították. Legfőképp poroszkák tenyésztésére specializálódik. ebben a ménesben évente 250-280 kancát fedeztetnek. A Graham Stock Farm kis gazdaság, csak 35 kancája van. Pennsylvania és Kentucky állam klímája viszonylagosan gyenge (télen a hőmérséklet nincs mínusz 5-8 fok alatt és a hótakaró nem több, mint másfél hónapig tart.), ugyanakkor Illionis és New York államokaban a klima jelentősen zordabb (a hőmérséklet mínusz 15-18 fokig hül le, a hó kb. négy hónapig tart). Ennek ellenére minden ménesben gyakorlatilag a felnevelésnek egyforma technológiáját alkalmazzák. Nagy figyelmet fordítanak a jó fűállománnyal rendelkező, elsősorban perje legelők létesítésére.
Az anyakancák és csikók legelőjének mérete nem ksiebb 2 ½ - 3 hektárnál. A kerítések általában deszkából vannak (3-4 sor deszka), de néha ritka dróthálót is használnak. A fedzőméneknek paddockok vagy kis legelőik vannak (0,15-0,5 ha), ahova naponta 2-3 órára kiengedik őket. Minden mén napi normája a legelői takarmányon és szénán (melyet ad libitum kap) kívül abrakból, elsősorban zabból 7-8 kg-ig, granulált fűlisztből 0,5-1 kg-ig és ásványi vitamin adalékokból áll.
A fedeztetési időszakban a mének terhelése meglehetősen magas, átlagban egy ménhez 50-60 kancát párosítanak, az értékesebbekhez pedig százat vagy többet. Minden gazdaságban jól szervezett a friss, hígitott spermával történő mesterséges termékenyítés. mélyhűtött sperma alkalmazása az USA-ban tilos. A spermavételhez fantomot használnak, ami előtt a boxban sárló kancát tartanak. Ugyanakkor néhány gazdaságban, például a Blue Chip Farmon előnyben részesítik a kézből való fedeztetést.
A kancákat, melyeket termékenyíteni kell külön kalodákban megtisztítják. A termékenyítés során a méhnyakba polietilén katétert vezetnek be, amin keresztül 20 köbcentiméter higított spermát fecskendeznek be.
A csikós kancákat a csikók 2 hónapos koráig boxban tartják és naponta 1-2 órára az istálló melletti paddockba vagy kis legelőre engedik ki mozogni. A kancák ebben az időben 4-5 kg zabot kapnak, melyben 0,5 kg kukorica és ásványi anyagok és vitaminok vannak, valamit szénát is etetnek velük.
Amikor a csikók elérik a 2 hónapos kort, anyjukkal együtt színekbe teszik át őket (területe 10-12x35-40 m), mely összeköttetésben van a legelőszakaszokkal. Ezekben a színekben széna- és abraketetők a hosszú fal mellett vagy középen vannak. Minden színben 16-20 kancát helyeznek el csikóikkal együtt.
Az épületnek nincs ajtaja, csak bejárata, amelyen az állatok bármikor kimehetnek. A színek mellett kisebb paddockokat létesítenek, ahol itatási lehetőség is van. Minden paddocknak 2-3 legelőre van kijárata, amiket 12-15 naponta váltanak. A legelőkön bekerített csikóetetők vannak, ahová a kancák nem tudnak bemenni (valószínű óvodák – a ford.).
A választás után, amit szeptemberben, októberben hajtanak végre, a csikókat 12-15-ös csoportokba helyezik és áttelepítik speciális színekbe, amik szintén paddockkal és legelővel rendelkeznek. Általában nincs ajtajuk ezeknek a színek, helyettük széles bejárók vannak.
A színekben mélyalom van. hetente egyszer almoznak szalmával, 15-20 cm-es réteget. Az almot 3 hónapban egyszer cserélik.
A legelőkre való szabad kijárással a csikókat másfél éves korukig tartják. Nemcsak nyáron, hanem télen is ezekben a színekben tartják őket. A téli periódusban a csikók takarmánya 6-7 kg abrakból, 1 kg granulált fűlisztből, ásványi-vitamin adalékból és szénából áll. Abrakot napjában kétszer kapnak.
A Castleton Farm ménesben a legelőterület normája 14-16 kancának csikóival kb. 20 hektár, 14-15 választott csikónak kb. 10 hektár.
A leírt technológia hozzájárul a munkaerő-takarékossághoz, mivel egy ember a legelőn tartott 2-3 vagy több választott csikócsoportot, kancacsoportot csikókkal kiszolgálhat. Ugyanakkor lehetőség nyílik az ügetők és poroszkák felnevelésre olyan körülmények között, amik közeliek a természeteshez. A másfél éves csikók behajtását, hámhoz és más fölszereléshez szoktatását, száron lovas melletti mozgatását – augusztusban, szeptemberben kezdik, 3-5 héttel az őszi aukciók kezdete előtt. Az eladás után a csikók tréningtelepekre kerülnek, ahol a versenykripóbáláshoz készítik föl őket. Az USA-ban 72 pálya van, ahol ügető- és poroszkaversenyeket rendeznek egész évben. Körülbelül a felének félmérföldes (804,5 m), a többinek 1006 m-től 1609 m-ig a futópályája. a versenypályáknak tágas tribünjei vannak totalisateur kaszákkal és computerrel jól fölszerelve. Jól szervezett az információs szolgálat a gépelt papíroktól és programmoktól az elektrotablóig és a tribün különböző helyein fölállított televiziós berendezésekig. Néhány pályán, többek között az új Meadowlands pályán (New York alatt) az elektrotabló nagy színes tv-képernyővel fölszerelt. Ez a nézők érdeklődését elégíti ki, mert a futam lefolyását ismételni lehet.
Ez a nagy pálya (a tribünjei kb. 40 ezer nézőt fogadnak be) érdekes még abban is, hogy januártól ügető- és poroszkaversenyket tartanak, szeptembertől decemberig galoppversenyeket. Erre a célra a mérföldes ügetőpályán kívül van egy kb. 1500-as füves is.
Minden ló a start előtt 3 órával az óriás fedett paddockba (több, mint 100 állás) kerül, ahol az állatoktól vért vesznek az antidoping kontrolra. A futamok lefutása után az első, második és harmadik lótól vizeletet vesznek és, ha szükséges vért is vesznek analízis céljára. Ez a kettős kontrol gyakorlatilag kizárja a doping használatát.
Meadowlands sok istállójában speciális tréningkészülék van, ez a mozgó felület amin a lovak plusz tréningterhelést kapnak. Ez a gép emelkedőt imitál. Ez pedig növeli a hátsó lábakra a terhelést, amik a legfontosabb munkát végzik futás közben. A boxok a pályán melegítő lámpákkal fölszereltek, a kellő hőmérséklet megteremtésére a tréning előtt és után, aminek fontos jelentősége van a ló mozgásszerveinek funkcionális tevékenységében.
A tréningre egy fél mérföldes pálya is van, de a gyors munkák nagyrészt a versenypályán történnek. A tréning idején a pályán felügyel egy startautó, ami után a hajtó bármikor gyorsulhat.
A lovak, amelyek jó versenyformában vannak, általában hetente futnak. 3-4 hónap intenzív versenyzés után 2-3 hónapos aktiv pihenést biztosítanak nekik. Erre a célra a tréningtelepekre viszik a lovakat, amik főként az ország déli államaiban vannak.

Az USA-ban a futtatásokra egyre szélesebben használnak poroszkákat. Ezek biztosabb jármódúak és tréningjük nem követel olyan magasan kvalifikált hajtót. A versenypályákon a poroszka- és ügetődíjak aránya 9:1. Ugyanakkor az ügetődíjak értéke magasabb, ezért a gyors ügetőket dr