Ouija Board

NyomtatáshozNyomtatáshoz

Ouija Board

 

A 2014-es év lova Nagy-Britanniában Australia (Galileo - Ouija Board, Cape Cross) lett, de oly sok helyen írtak már a remek sárgáról, hogy úgy határoztunk, hogy jelen írásunkban nem róla, hanem anyjáról, Ouija Boardról (Cape Cross - Selection Board, Welsh Pageant) lesz szó. Edward Richard William Stanley, Derby 19. grófjának 2001-es születésű kancája milliók szívébe lopta be magát karrierje alatt szerte a világon. Hét Group/Grade 1-es versenyt nyert három kontinensen, és eközben 118.967 kilométert utazott. Huszonkét versenyéből tízszer lett első, háromszor második és ötször futott pénzért. Fantasztikus teljesítménye elismeréseként 2004-ben és 2006-ban az év lovának választották Nagy-Britanniában. Ugyanezen években az Egyesült Államokban is elnyerte a legjobb gyepen versenyző kancának járó elismerést.

 

Valahányszor egy klasszis kanca ménesbe vonul, mindig nagy várakozások, sőt néha túlzott elvárások kísérik születendő ivadékai érkezését. Ouija Board negyedik csikója, a Galileo után született Australia azonban igazolta, hogy anyja nagyon komoly tenyészértékkel bír. Australia-t egész szezonban a címoldalaikon hozták a lapok, valóságos médiasztárrá vált, hiszen három Group 1-es versenyt nyert idén: az Epsom Derbyt, az Ír Derbyt és a Juddmonte Internationalt. Testvére, Our Voodoo Prince (Kingmambo - Ouija Board) Ausztráliában Group 3-as versenyt tudott nyerni.

 

Ouija Board pályafutása káprázatosan alakult. Az Ed Dunlop idomításában álló versenyló 2003-ban lépett először pályára Newmarketben egy 1400 méteres futamban, és közeli harmadik helyével hívta fel magára a sportbarátok figyelmét. Következő szereplése alkalmával, ugyanilyen távon, elvesztette nyeretlenségét, és egy év végi Listed versenyben harmadik lett, ekkor már mérföldön.

 

A kanca menedzsmentje úgy érezte, hogy stayer ló van kezeik között, ezért a következő évadban a 2000 méteres Pretty Polly Stakesben indították először, amely az Epsomi Kanca Díj (Epsom Oaks) egyik előfutamának számít. Derby grófjának volt oka az örömre a futam után, hűséges lova hat hosszas győzelmet aratott az ír Kieren Fallonnal nyergében. Következhetett Epsom. A start előtt 7/2-es odds-ot mertek csak ajánlani a bukik a kancára, és bizony jól tették, hogy nem voltak vakmerőbbek, mert az ír sztárlovas ismét kitett magáért, hét hosszat vert a mezőnyre. Punctillious és All Too Beautiful, a futam két másik kiemelkedő képességű lova, az Ír Kanca Díjban akart revánsot venni, és bár ez a verseny szorosabban végződött, így is hiába próbálkoztak, mert az Ouija Board - Fallon páros bizonyult ismét a legjobbnak.

 

Lord Derby családjában a fiúk minden bizonnyal az anyatejjel szívják magukba az ambíciót, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy volt közöttük már miniszterelnök, külügy- és hadügyminiszter, Írország kormányzója, hogy csak a legrangosabb pozíciókat említsük. A rengeteg nagykövetre, felsőházi tagra, jeles államférfira és a Derby Stakes megalapítójára, Edward Smith- Stanley-re, a 12. grófra, nem is térünk ki külön. Az 1485-ben szerzett grófi címet sem akármilyen csellel szerezte a dinasztia alapítója, Thomas Stanley. A brit történelem szempontjából sorsdöntő és legendás Bosworth Field-i csatában Thomas egyszer csak átállt III. Richárd oldaláról VII. Henrikére. (Nyilván nyomós oka lehetett rá, hogy eredetileg Richárd mellett fogott fegyvert, hiszen Henrik a mostohafia volt. Úgy látszik, az utolsó pillanatban győzött a családszeretet.) Az utókor által igaztalanul, rút, púpos embernek ábrázolt Richárd a harctéren lelte halálát, nem rég találták meg a helyszínen holttestét, amelyről hiányoztak a lábfejek.

 

Nem szeretnénk azonban elveszni a történelmi részletekben egy versenylóról szóló írás közepén, ezért ott folytatjuk, hogy Derby ura gondolt egy merészet, és benevezte Ouija Boardot a Prix de l'Arc de Triomphe-ba. Talán ha nem Johnny Murtagh-t szerződteti lovasnak, és ha nincs ott Sztavrosz Niarkhosz görög hajómágnás (az első olajszállító szupertankerek megalkotója) lova Bago, és nem indul André Fabre telivérje, Cherry Mix sem, akit Christophe Soumillon lovagolt, és így nincs az a másfél hossz, amivel Ouija Board lemaradt a győzelemről, akkor talán ma az Arc tiszteletdíját is porolgathatná az egyik cselédlány a családi kastély szalonjában. De nem porolgatja, mert a másfél mérföldes versenyben a kanca csak harmadik lett. A csorbát sikerült azonban kiköszörülni. Kieren Fallon ismét bizalmat kapott, és a 2004-ben Texasban megrendezett Breeders' Cupon, a Lone Star Parkban, a Fillies and Mares Turf (hároméves és idősebb kancák számára kiírt, gyepen futott verseny) számban, amelyet abban az évben 2200 méterre futottak, győzelem született.

 

A 2005-ös év sérüléssel indult, és már jócskán tombolt szokatlanul forró brit nyár (28-30 C°), mire Ouija Board ismét starthoz állhatott. A Prince of Wales's Stakes, amelyet az ascoti pálya felújítása miatt Yorkban rendeztek meg, nem jött ki jól, mert a célegyenes előtti kanyarban kancánk elvesztette egyik patkóját, és csak hetedik tudott lenni. Ismét csak a tengeren túl akart vigasztalódni Derby gróf, ismét jött a Breedres' Cup, ezúttal a Belmont Parkban, csakhogy a kancaverseny távját 200 méterrel csökkentették, és a 2000 méter rövidnek bizonyult. Az amerikai sztárzsoké, Jerry Bailey sem tudta azt a végzetes egy hosszt behozni, amely az utolsó galopp ugrásoknál a start-cél győzelmet arató, Khalid Abdullah herceg színeit vivő Intercontinental és Ouija Board között volt. A Japan Cup sem úgy sikerült, ahogy kellett volna, itt kénytelenek voltak Derbyék az ötödik helyezéssel beérni. Végül a 2005-ös Hong Kong Vase-on tört meg a rossz széria. Kieren Fallon parádés lovaglást bemutatva szerezte meg a trófeát.

 

Úgy tűnt azonban, hogy a Hong Kong-i verseny csak pillanatnyi lélegzethez juttatta a lóversenyzés legpatinásabb nevét viselő gróf pej kancáját. Lehet, hogy a sok utazásból lett elege a lónak, lehet, hogy a csillagok állása nem kedvezett, 2006-ban Dubaiban a Sheema Classic-on csak rossz negyedik tudott lenni. Kieren Fallon a pocsék eredményért a futam előtti tűzijátékot okolta, szerinte ez idegesítette fel a kancát annyira, hogy a futamban csak árnyéka volt önmagának. Ezután ismét Hong Kong következett, ahol Frankie Dettori is kevés volt ahhoz, hogy a II. Erzsébet Kupában harmadiknál jobb helyezést tudjanak elérni. Derby 19. grófja azonban makacs ember, nem adja fel könnyen a küzdelmet. A hosszú világjárást követően ismét Anglia felé vette az irányt lovával, mert úgy gondolta, hogy az epsomi mítingen, első komoly sikerük helyszínén, ismét terem számukra babér. Ezúttal a Coronation Cupot szemelte ki telivérjének. Ha Magyarország nem sodródik bele a második világháborúba, talán Ouija Board is megnyerte volna ezt a versenyt. Hogy miért? A 2006-os Coronation Cup nyerőjének, Shiroccónak a tulajdonosa az a Georg von Ulmann báró, akinek családja egykor báró baranyavári Ulmann néven élte mindennapjait hazánkban. A IV. Károly által az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó heteiben főnemesi rangra emelt bankár család 1945 előtt elhagyta Magyarországot, és sikeres üzleteit Németországba, majd Angliába helyezte át. E famíliának közvetlen leszármazottja az édesapja nevét öröklő György (Georg), aki Németország egyik legsikeresebb futtatója. Ha kimaradtunk volna a háborúból, és Ulmannék még mindig itthon vezetnék bankjukat, talán Lord Derby kandallójának párkányán is eggyel több trófea csillogna.

 

Ekkor még senki sem sejtette, de Ouija Board verseny karrierjéből nem volt már sok hátra. A maradék három győzelem azonban felejthetetlen. Először a Prince of Wales's Stakes-t nyerte meg Olivier Peslier-vel nyergében, majd a goodwoodi Nassau Stakes következett Frankie Dettorival, végül egy újabb Breeders' Cup Fillies and Mares Turf siker, ezúttal Kentuckyban, szintén a talján zsoké szupersztárral. A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy az utolsó, nagy menetelésbe még beletartozik az Irish Champion Stakes is, amelyben a távoszlopon belül Ouija Board Jamie Spencer kezében megelőzte a nagy Dylan Thomast, de a Kieren Fallon által lovagolt mén visszatámadott, és erős küzdelem után nyakhosszal győzött.

 

A kanca visszavonulását egy apró, de tisztázatlan sérülés siettette, a 2006-os Hong Kong Vase előtt néhány nappal állatorvosi javaslatra lejelentették. Nem kellett azonban elindulnia a versenyben ahhoz, hogy a három szezonja alatt megkeresett több, mint 4 millió font sterling életnyereménnyel ő legyen minden idők legtöbbet kereső, angol tenyésztésű lova (Dylan Thomas ugyan megelőzi néhány huncut százezrecskével, és bár a klasszis mén rengeteget versenyzett angol földön, de ír tenyésztésű).

 

Ouija Board már hosszú évek óta csendesen éli mindennapjait Lord Derby ménesében, a newmarketi Stanley House Studban, idén volt tizenhárom éves. A rutin szerint az éjszakákat a szabad ég alatt, a nappalokat az istállóban tölti. - Természetesen, ő a szívünk csücske itt a ménesben, de a többi lóra is ugyanannyi figyelmet fordítunk, mint rá. Ouija Bord mellett, még számos más remek anyakanca ropogtatja nálunk az abrakot - mondja Peter Stanley, Lord Derby öccse, a ménes vezetője. - Nagyon kedves ló, ezt már számos helyen megírták róla. Sok kanca nagyon nehezen kezelhető, és szeszélyes, de ez Ouija Boardra cseppet sem igaz, nagyon szeretik őt lovászaink. Imádja, ha kényeztetik és foglalkoznak vele, nagyon hálás érte. Főleg azt szereti, ha a fejét vakargatják. A gyengéje a mentolos cukorka.

 

Négy csikója közül eddig csupán egy kancát adott, Australia teljes testvérét, Filia Reginát. Ma mindketten együtt legelésznek karámjukban, Ouija Board ismét Galileo-tól van vehemben, Filia Reginában Oasis Dream csikó van. A világutazó kanca idén nem ellett, de van egy pej mén yearlingje Dubawitól.

 

- Australia-t 525.000 guinea-ért adtuk el Coolmore-nak a 2012-es októberi Tattersalls yearling árverésen - folytatja Peter. - Csendes, nagyon barátságos csikó volt, nem volt vele sok gondunk. Számunkra minden ló egyformán fontos, hiszen nem tudhatjuk, hogy melyik csikóból lesz kiemelkedő képességű versenyló, vagy melyik kanca adja majd a következő klasszist. A mi ménesünk egy kis vállalkozás, és nagyon örülünk annak, hogy egy világraszóló sikerből részesültünk. Úgy érezzük, hogy az a rengeteg gondoskodás és figyelem, amivel munkánkat végezzük, meghozta gyümölcsét.

 

Amanda Duckworth munkája nyomán (Gallop Magazine: Ouija Board, Autumn 2014, 82. oldal) írta és fordította: Kovács Botond. A Gallop Magazine-t a Magyar Lovaregylet bocsátotta rendelkezésünkre.