Lovaregylet hírei

In Memoriam Dr. Mazalin István

Mély megrendüléssel értesültünk arról, hogy dr. Mazalin István június 30-án elhunyt. Személyében a Magyar Lovaregylet egy alapító tagját veszítette el, aki aktívan résztvett az egyesület munkájában.

 

Versenylovasok kollektív sportolói balesetbiztosítása a Magyar Lovaregylet támogatásával

Az elmúlt hónapokban felvetődött a versenylovasok baleseti eseményeinek csoportos, egyszerű, hatékony és kedvező bebiztosítása. A működési engedélyek kérelmének rohamosan közelgő határideje miatt, a LOVAREGYLET támogató szándékú anyagi hozzájárulásával minden magyar licensszel rendelkező versenylovas számára a Generali Biztosítónál,

Pajzs Kollektív Sportolói Biztosítási” szerződést kötött 2015. április 1-től – 2016. március 31-ig.

Emlékezés Aperianov mesterre

A magyar lóversenyzésben a II. világháború után sok minden megváltozott. Létesítményeink romokban, a telivér állomány szinte teljes egészében eltűnt és egy teljesen más új ideológia mentén szerveződött a társadalom. Az újraindult lóversenyzésben az államosítás következtében sok minden megváltozott. Talán ebben az új helyzetben a lovak, a jockeyk, de legfőképpen a trénerek munkája maradt változatlan formában, azaz a régi módszerekkel és elméletekkel végezték a szakmai munkát. A híres alagi Pejachevich iskola, amely az 1900-as évek első évtizedeiben indult, hihetetlen nagyszámú tehetséges kiváló szakembert nevelt, akik majd a ’45 után eltávozott angol szakemberek helyébe léptek. Az utolsók közé tartozott, aki még a gróf Pejachevich Albert alagi iskolájába beíratkozott az Aperianov Zakariás volt. 1940-ben egy kellemes őszi délelőttön a 13 éves ifjú kiment Alagra, ahol apja akarata szerint beiratkozott a jockey iskolába. Az első benyomások lenyűgözték, hihetetlen hatással voltak rá a pedáns istállóudvarban sétáló versenylovak jockeyk-kal.

Aperianov Zakariás emlékére

2015. február13-án elhunyt Aperianov Zakariás a lósport legendás mestere

A 88 éves korában elhunyt Pubi – „mert ez volt az istállóneve” 1939-ben 12 évesen az alagi gróf Pejachevich Albert jockey-iskolájában kezdte hosszú 70 éves pályafutását. Az utolsó generáció tagja, akik még a háború előtti rendszerben kezdték a lósport világában való tevékenységüket. Fiatalon 25 évesen lett tréner, majd ahogy ő mondta „a jó tréner velejárója a szerencse” igen korán megkörnyékezte, mert 1961 őszén megkapta a 4 láb kesely sárgát, IMPERIÁLT és megkezdte diadalmas derbygyőzelmeinek sorozatát és eredményes tréneri működésének több évtizedes diadalútját. 1963-ban Amerikában Washingtonban díszoklevelet kapott, annak elismeréseként, hogy lovával, IIMPERIÁLLAL részt vett a világ akkori legnagyobb versenyében a 100.000 dollárral díjazott Washington D.C. Internationalban.

Just A Way lehet a világ legjob telivére 2014-ben

Just A Way lehet a világ legjob telivére 2014-ben

 

Írta: Sam Walker, fordította: Kovács Botond (megjelent a Racing Post 2014. november 17-i számában).

 

 

Frankellel kapcsolatban sosem lehetett kétsége senkinek, hiszen annak idején szinte megsemmisítette a legsikeresebb versenylovakat, és egyhangúan választottuk meg a világ legjobbjának.

 

Ouija Board

Ouija Board

 

Lóversenyzés - Gangnam Style

16 millió ember nem tévedhet

 

Lóversenyzés – Gangnam Style

 

Írta: Mats Genberg, fordította: Kovács Botond.

 

Bicentenáriumi Lóverseny Ürményben

A szlovákiai Nyitrától nem messze Keszi-pusztán, a valamikori Hunyady grófok birtokán, május utolsó szombatján az első magyar lóverseny emlékére futottak a lovak. Dr. Marian Šurda, a pozsonyi pálya igazgatója és munkatársai az ürményi réten alakítottak ki versenypályát, melyen több mint 5000 néző előtt tartottak megemlékező futamokat. Az e napra megjelenő remekül összeállított Turf és a napóleoni kort megidéző jelmezben megjelenő pozsonyi színművészek korabeli jelenetekkel szórakoztatták a publikumot. Nagy sikert aratott a Magyarországról meghívott puszta ötös Lénárt László hajtásában, de a délután többi lovas programja is kiváló hangulatot teremtett.

Tartalom átvétel