Just A Way lehet a világ legjob telivére 2014-ben

NyomtatáshozNyomtatáshoz

Just A Way lehet a világ legjob telivére 2014-ben

 

Írta: Sam Walker, fordította: Kovács Botond (megjelent a Racing Post 2014. november 17-i számában).

 

 

Frankellel kapcsolatban sosem lehetett kétsége senkinek, hiszen annak idején szinte megsemmisítette a legsikeresebb versenylovakat, és egyhangúan választottuk meg a világ legjobbjának.

 

Idén, hat héttel a választás lezárása előtt a japán Just A Way (2009, pej mén, Heart's Cry - Sybil, Wild Again) biztos befutónak látszik, legalábbis ami mérőszámunkat, a Racing Post Ratinget illeti. A ló már a szezon korai időszakában mutatkozott, és a márciusi Dubai Duty Free-ben aratott győzelméért 130-as számot adtunk neki, de azóta a japán sztár nem úgy teljesített, ahogy a világ legjobbjának kellene.

 

Egy nehezen kiharcolt Grade 1-es győzelem Japánban, és az Arc de Triopmphe-ban nyújtott gyenge teljesítménye, amelyet borítékolni lehetett (a másfél mérföld nem igazán az ő távja) sokat kivett a szezon végére a világ legjobb lovának címére aspiráló telivérből. Legközelebb Sha Tinben áll starthoz decemberben. Ha nem nyeri meg a szintén 2400 méteres Hong Kong Vase-t, csupán vágy marad a cím megszerzése. És ez nem is csoda. Június óta nem nyert, és márciusban győzött utoljára olyan stílusban, ahogy ezt a világ legjobbjától elvárható. A meydani verseny gyors lefutási ideje, és a 6 ¼ hossz, amellyel Just A Way remek ellenfeleit megverte, feljogosított bennünket a 130-as szám kiadására, de ez az érték általában nem elég a cím elnyeréséhez, legfeljebb csak a második, vagy harmadik helyhez. Ebben az évben azonban lehet, hogy ennyi is megteszi, és ezzel Just A Way lenne az 1995 óta legalacsonyabb számmal rendelkező világelső. De hagyjuk egy pillanatra a jövőt, nézzük inkább a versenytársakat, lássuk, hogy mi a helyzet a többi telivérrel. Idén minden a lehetőségeken múlott, vagyis inkább azok hiányán.

 

A 130 feletti számot olyan képességű telivérek, mint Kingman, Australia vagy Shared Belief könnyen elérhették volna, de az említett háromévesek vagy tehetség, vagy lehetőség hiányában nem tudták utolérni a japán szenszeit, pedig kétség sem férhet ahhoz, hogy ideális körülmények között legalább egyikőjük elérhette volna a 131-es értéket. De a körülmények nem voltak ideálisak, és ha az alapján értékelnénk a lovakat, hogy „mi lett volna, ha...” akkor akármelyik telivér akármikor megnyerhetné a világ legjobbjának járó, kitüntető titulust. Pusztán képesség alapján nem lehet ítélni, a teljesítmény a valódi mérce.

 

Az angol tenyésztésű Kingman (2011, pej mén, Invincible Spirit - Zenda, Zamindar) négy Group 1-es versenyt nyert idén május és augusztus között. Kétség sem férhet hozzá, hogy ő Európa legjobb mérföldes lova, sajnálatos azonban, hogy egy torok fertőzés miatt vissza kellett vonulnia. Ráadásul az összes győzelmét lassú versenyekben aratta. Nagyon lassú versenyekben. Kingmannek szinte láthatatlan volt a végspeedje, és a newmarketi és az ír 2000 Guineas kivételével nagyon kis mezőnyökben (Ascot - hét ló, Goodwood - négy ló, Deauville - öt ló) versenyzett. Magabiztosan állíthatjuk, hogy igazi próbatétel elé soha nem állították. Csak tippelgetni tudunk, hogy mi lett volna, ha egy gyors versenyben kellett volna helyt állnia. Lehet, hogy fellobbant volna benne a tűz, az októberi ascoti mítingen, és elszórta volna ellenfeleit a Queen Elizabeth II Stakes mérföldes mezőnyében, de az is lehet, hogy őt is simán megveri a győztes, Charm Spirit. Kingman pályafutásának korai befejezése megakadályoz bennünket abban, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, így az alapján a teljesítmény alapján értékeljük, amit láttunk tőle. Sajnos a mérföldes távon futó többi ló között sem egyértelmű a teljesítménybeli különbség, és még az ascoti St. James' Palace Stakes is számos kérdőjelet hagy maga után (a mezőny tagjai voltak még: Night Of Thunder, Outstrip, War Command, Yuften, Toormore, Prince of All), ezért Kingmannek nem tudtunk jobb számot adni 128-nál.

 

A szintén angol Australia (2011, sárga mén, Galileo - Ouija Board, Cape Cross) megnyert két Derbyt (Epsom Derby, Irish Derby), és az idősebb lovak ellen is látványos sikert aratott Yorkban az International Stakes-ben. Az Irish Champion Stakes-ben nyakhosszal kikapott azonban Grey Gatsbytől, és közvetlenül ezután egy pata sérülés miatt szintén végleg abba kellett hagynia a versenyzést. Gyönyörű pályafutást zárt így is, de egy újabb erőpróba után, amelyben revánsot vehetett volna a vereségért, talán magasabb számot kaphatott volna tőlünk. De erre már nem kerülhetett sor, az alapján kell megítélnünk, amit láttunk, és ez a 129-es szám elérésére elegendő csupán.

 

Úgy látszott azonban, hogy egy másik sztár, az amerikai Shared Belief (2011, pej mén, Candy Ride - Common Hope, Storm Cat) állja a sarat. A hároméves nagy vetélytársak mind kiestek a versengésből, és a Breeders' Cup Classic komoly lehetőségnek bizonyult a helyt állásra. Komoly versenyekkel a háta mögött, élete hét futása után is veretlenül állt starthoz Santa Anitában. A mezőnyben ott voltak az Egyesült Államok legjobb lovai, köztük California Chrome is, de a hároméves sajnos minden esélyét elvesztette amikor a start után oldalra tört. Ezután nehezen kapott lábra, és csak a negyedik helyezést tudta megszerezni. Az igazi erőpróbát tehát ő sem állta ki, neki is csak 128-as számot adhattunk.

 

Ha másként alakul Shared Belief versenye és helyből tud menni, ha Kingman erősebb mezőnyökben indulhatott volna, és a Queen Elizabeth II Stakesben is ott van, ha Australia elszórta volna ellenfeleit az Irish Champion Stakes-ben... Vajon akkor mi lett volna?

 

Könnyen előfordulhat, hogy idén nem a legkiemelkedőbb képességű lóhoz kerül majd a világ legjobbjának járó kitüntető cím, de a lóversenyzésben csak teljesítmény alapján lehet értékelni. Annak aki megragadja és kihasználja a feltáruló lehetőséget, a határ a csillagos ég. Lehet, hogy pontosan ezért lesz Just A Way a világ legjobbja. A japán telivér élt a lehetőségekkel, a többiek nem tudták kihasználni azokat. Lehet, hogy idén nem ő a legtehetségesebb tréningben álló telivér a világon, de a mi értékrendünk alapján mégis ő a legjobb.

 

Azok, akik fizikai teljesítmény, és statisztikák alapján szeretnek ítélni Kingmant választanák, aki a sokoldalúságot értékelik a legtöbbre, azok Australiának kedveznének. Az amerikai zsoké szupersztár, Mike Smith úgy gondolja, hogy ha nincs a rossz start, akkor legalább négy hosszat vert volna a Breeders' Cup Classic mezőnyére, ő biztosan kedvencét hozná ki világelsőnek.

 

De ne tegyünk úgy, mintha Just A Way teljesítménye nem lenne világraszóló. Megérdemelné a címet, de ha nem mutat valamit Hong Kongban, akkor elszállhatnak az esélyei. Van ugyanis egy újabb kihívója. André Fabre Melbourne Cupban nyolcadik helyezést elért lova, Au Revoir (2014, pej mén, Singspiel - First, Highest Honor), szép csendben nyert egy Group 2-es futamot is e héten, és ezért 113-as számot kapott tőlünk. És hátra van még egy futása, szintén a világ másik felén, távol a kíváncsi szemektől.