Az amerikai vérvonalak uralják az ügető világát

NyomtatáshozNyomtatáshoz

Ez a tény vitathatatlan. Ha megnézzük a világ listavezető ménjeit, mindegyikük származása Peter The Great-re (1895) vezethető vissza.

Az 1920-as években három kontinens legjobb ménjei mind Peter The Great unokái voltak.

Nézzük:

- Sam Williams (1922) miután az USA-ból, ahol versenyzett, Franciaországba exportálták a tenyésztésben is meghatározó szerepe lett.

- Scotland (1925), kiemelkedő tehetség csikóként, majd klasszis versenyló és az 1920-as évek végén a Walnut Hall Farm fedezőménjeként szerez hírnevet.

- Volomite (1926) bár az 1928-29-es nagyversenyekben csak másodhegedűs az istállótársa, Walter Dear (Sam Williams féltestvére) mellett, csodás tenyészkarriert csinál a Walnut Hall Farmon.

Nikolaus Matzka, osztrák pedigree szakértő, a www.breedingtrotters.com weboldal üzemltetője összegyűjtötte a világ ménstatisztikáit.

 

Vessünk egy pillantást az összeállításra:

 

FRANCIAORSZÁG

Mivel a francia a világ legerősebb ügető versenyrendszere, jó kiindulási alap a nemzetközi összehasonlításhoz. A franciák méltán büszkék a francia ügető fajtára, mely a II. Világháború után évtizedekig kerülte a külföldi vérvonalak használatát.

Két amerikai import Sam Williams és The Great McKinney (1922) rendkívüli hatással volt a francia tenyésztésre, mielőtt bezárták volna a kapukat a külföli vérvonalak elött. Ez a kapu 1980-van kissé kinyílt és belopózott rajta egy próféta, aki nem más volt, mint Jean-Pierre Dubois. Meglátta az amerikai vérvonalak értékét, amit a többi francia tenyésztő nem, és érezte, milyen kivételes hatást gyakorolna a francia pedigreekre. Ezáltal rengeteg kiváló mén köszönhető J-P Dubois-nak.

 

2015-ben a francia apamén statisztikát Love You vezette, és a sperma szállítás lehetőségének köszönhetően más országokban is dominált. Bár jeleneleg csak 17-ik, többnyire a lista élén vagy élvonalában helyezkedik el a francia mének között. Apai oldalon Sam Williamsre vezethető vissza és a származásában más amerikai mének is találhatóak, mint Speedy Somolli, Super Bowl, Speedy Count és Victory Song.

 

Második volt a francia mének listáján Ganymede, Royal Prestige (Speedy Crown) unokája, aki 2014-ben listavezető volt.

 

A harmadik helyen áll Prodigious, Goetmals Wood fia, akiben egyesül a Victory Song és Nevele Pride vonal. Prodigious anyjának nagyapja Royal Prestige.

(Maga Goetmals Wood (1994) pedig az ötödik 2015-ben.)

 

A lista negyedik helyén a gyorsan feltörekvő Ready Cash áll, a 11 éves szupersztár vonaltenyésztett  Star’s Pride-ra Nevele Pride-on és a francia-amerikai csillagon Florestan-on keresztűl.

 

SVÉDORSZÁG

A svédeknek rendkívük fontos az ügető, ezt mindenk szerencsés tudja, aki járt már ott valaha. A behozott spermának köszönhetően 2014-ben és 2015-ben is Love You vezeti az apamén statisztikát.

A listán a svéd tenyényésztésű From Above, aki Zoot Suit-on keresztül Nevele Pride unokája. Zoot Suit megnyerte az 1976-os Hambletonian egyik előfutamát, és az anyja nem más mint a pacer királynő, Glad Rags, Greentree Adios után.

A harmadik és negyedik Andover Hall és Muscle Hill, két ismert nagy név Észak-Amerikából.

Utánuk következik csak Pine Chip két fia, a 2001-es Hambletonian nyerő Scarlet Knight és a szintén amerikai Dream Vacation.

 

ÉSZAK-AMERIKA

2015-ben a vezető hármas nem változott az előző évhez képest, csak a sorrendjük fordult meg, Donato Hanover, Kadabra és Cantab Hall. Viszont mögéjük zárkózott egy újonc, Muscle Hill, aki megpróbálja őket leelőzni, és ezzel az élbolyhoz tartozó Andover Hall-t az 5. helyre szorította.

 

OLASZORSZÁG

Az ügetősport nehéz időszakot él meg Dél-Európában, de a király továbbra is maradt a trónon.

Varenne minden bizonnyal az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb szupersztárja. Speedy Somoli unokája, így Speedy Crown mindkét oldalon megtalálható a harmadik ősi sorban, mivel nagyanyja Baree, Speedy Crown lánya (anyja Spree Hanover Star’s Pride után).

A második és harmadik helyet a franciák fedezőménjei foglalják el, Ganymede és Love You, épp úgy mint tavaly.

Toss Out, Supergill fia, aki a 93-as Hambletonianban együtt futott American Winner-rel és Pine Chip-pel 2015-ben ismét negyedik lett, míg Pine Chip az ötödik.

 

NORVÉGIA

Európa tetején egy francia mént találunk, Coktail Jet-et (egy Super Bowl kancából), ő vezeti a listát, míg mögötte fia, Look de Star  a második.

A harmadik az amerikai import S J’s Photo, aki óriási sztár Skandinávioában a két évtizeddel ezelőtti bravúros sikereinek köszönhetően.

Az előző évben első-második helyen álló Dream Vacation és Kadabra 2015-ben visszacsúszott a 4-5. helyre.

 

ÚJ-ZÉLAND és AUSZTRÁLIA

Annak ellenére, hogy Sundon származása tiszta amerikai az ügető ottani szerelmesei jóformán örökbe fogadták és az ügető császárává avatták. Sundon vezeti az apamén statisztikát évek óta mindkét országban és fogja is még, vagy 1000 évig.

Sundon az elképesztően gyors Arndon fia, aki David Miller szerint akár fej-fej mellett is el tudna menni a leggyorsabb pacerrel, Niatross-sal.

Sundon anyja egy B.F. Coaltown kanca, akinek az anyjának féltestvérei, Songcan és Songflori az 1970-es évek Amerika nagy sztárjai.

Új-Zélandon a “császárt” követi a listán Monarchy (Balanced Image), Pegasus Spur (S J’s Photo), Majestic Son (Angus Hall) és a mindenütt jelenlévő Love You.

Austráliában pedig a következőképpen alakul az apamének statisztikája Sundon után, Earl (Balanced Image), Bacardi Lindy (S J’s Photo), Dream Vacation (Pine Chip), és a kanadai sztár Majestic Son.

 

DÁNIA

Mint korábban már említettük S J’s Photo mély benyomást tett a Skandináv szakemberekre két évtizeddel ezelötti futásaival és azzal, hogy lenyűgöző stílusban nyerte a Copenhagen Cup-ot. Így hát nem meglepő, hogy a 2015-ös apamén statisztikát nem más vezeti, mint a fia, Ens Snapshot.

Őt követi Great Challenger (Conway Hall), Love You, Dream Vacation és Trophy Catch. Utóbbi Moni Maker anyai testvére Pine Chip után, a versenykarrieje kezdetén Jimmy Takter számára nagy ígéret volt.

 

FINNORSZÁG

S J’s Photo Finnországban is rengeteg rajongót szerzett, az ottani futásai alkalmával, nem csoda hogy a 2015-ös apamén statisztikát itt is az egyik fia, Classic Photo vezeti.

A lista második fokán Love You áll, őket követi Like A Prayer (Lindy Lane), Diesel Don (Muscle Hill testvére) és Classic Response (Yankee Glide).

 

HOLLANDIA

Az apamén statisztika élén immáron második éve Love You áll, őt követi Virgill Boko (Express Ride) és a kétszeres Prix d'Amerique nyerő, Offshore Dream.

 

AUSZTRIA

Edu’s Speedy (Speedy Banito) Speedy Somolli unokája, 2014-ben még csak második volt, de 2015-ben már átvette a vezetést az osztrák ranglistán.

 

SZLOVÉNIA és SZERBIA

Allison Hollow (Supergill) áll a szlovén apamén statisztika élén, aki kétévesen még Malabar Man-t is legyőzte.

Szerbiában a francia származású, Royal Prestige (Speedy Crown) apaságú Gros Grain vezeti a listát, éppen csak leszorítva a trónról Tony Oaks-ot (Supergill).

 

Az elemzést Peter The Great három unokájával kezdtük, nézzük meg, milyen hatással voltak a világ ügetőtenyésztésére.

 

Sam Williams apai vonalból származó apamén championok: Love You és és apja Coktail Jet, a franciák sztárjai.

Apamén championok melyek Scotland-ra vezethetőek vissza: Sundon, Edu's Speedy, Varenne és Gros Grain.

Volomite után is kíváló apaménekkel lettünk gazdagabbak: Donato Hanover, Classic Photo, Allison Hollow és Snapshot.

 

Dean Hoffman: USA! USA! USA! című cikke alapján készült fordítás, fordította Fazekas Andrea.

 

Kiegészítésül

 

MAGYARORSZÁG

2015-ben hasonlóan 2014-hez Wall Street Banker vezeti az apamén statisztikát, Incredible Cole két fiának köszönhetően az előző évi 10. helyről a második helyre tört föl és Tony Oaks-ot ezzel a harmadik helyre szorította. 2014-ben a harmadik helyen Valley Guardian volt, akinek az apja Valley Victory teljes testvére Wall Street Banker-nek.