Főmenü

Tenyésztés

Tenyésztéssel kapcsolatos hírek

Tájékoztató a jelentési kötelezettségekről - 2017

Az ügetőtenyésztés és -törzskönyvezés adatait a Magyar Ügető Méneskönyv (továbbiakban MÜM) tartja nyilván. A MÜM az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete (továbbiakban ÜTOE) Tenyésztési Szabályzata és a Törzskönyvezési Szabályzata szerint az ÜTOE keretei között működik.

A tulajdonosok fontos feladata az, hogy a rendszeres és pontos adatszolgáltatással megteremtsék a naprakész információs-bázis alapjait. Aktuális információkat csak az várhat, aki maga is eleget tesz az adatszolgáltatási kötelezettségeknek.

Tulajdonos-nyilvántartás

Az amerikai vérvonalak uralják az ügető világát

Ez a tény vitathatatlan. Ha megnézzük a világ listavezető ménjeit, mindegyikük származása Peter The Great-re (1895) vezethető vissza.

Az 1920-as években három kontinens legjobb ménjei mind Peter The Great unokái voltak.

Nézzük:

- Sam Williams (1922) miután az USA-ból, ahol versenyzett, Franciaországba exportálták a tenyésztésben is meghatározó szerepe lett.

Az ügető fajta rövid bemutatása

Az ügető kialakulását az az igény alapozta meg, hogy viszonylag nagy távolságot gyorsan lehessen leküzdeni, erre pedig az ügetés jármódban haladó ló a legalkalmasabb. A gyors lovak megjelenése pedig megalapozta a versenyzést Amerikában és Oroszországban, majd a XIX. század közepétől kezdve Európa más országaiban is. Az ügető kifejezett versenyló, a fajta kialakulására és fejlődésére a versenyzés meghatározó befolyással van. Az ügető tenyésztése sajátos, hosszú idő alatt több országban kialakult versenyrendszeren alapszik, az egyedeket korán használatba veszik, s ezek a tények döntően meghatározzák a felnevelés és előkészítés feladatait. A fejlett országokban az egész ágazat mint lóversenyipar működik, viszonylag komoly szerepet játszva a nemzetgazdaságban.

 

Tenyésztői Kupa - 2014

Tenyésztői Kupa Szabályzat

A Nemzeti Lóverseny Kft és az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete között történt megállapodás alapján a Tenyésztői Kupa 2014-ben is kiírásra kerül. A következő kiemelt tenyész- és rendszeresített versenyek egyúttal tenyésztési pontversenyt is képeznek

Közlemény - Tájékoztató a jelentési kötelezettségekről - szolgáltatási díjak

Tisztelt Ügetőtenyésztők, Ügetőtulajdonosok, Látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2013. március 20. napjával az ügető lófajta nemzetközi előírásoknak megfelelő törzskönyvezésének az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete általi végzését jóváhagyta.  

Ez azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdődően a Magyar Ügető Méneskönyv vezetését egyesületünk látja el.  

Tenyésztői Kupa - szabályzat - pontverseny eredmények

A Tenyésztői Kupát a Kabala Ménes Kft nyerte 2111 ponttal. Gratulálunk a nyertesnek és mindenkinek, aki a versengésben pontot szerzett. A Kupa átadására az Ügetőszilveszteren kerül sor.

A végeredmény az oldal alján olvasható.


Tenyésztői Kupa Szabályzat  

A Nemzeti Lóverseny Kft és az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete között történt megállapodás alapján a Tenyésztői Kupa 2012-ben is kiírásra kerül. A következő kiemelt tenyész- és rendszeresített versenyek egyúttal tenyésztési pontversenyt is képeznek

A legjobb teljesítményét megjavította

A legjobb teljesítményét megjavította, illetve versenyben első alkalommal futott. A vastag betűvel írt lovak nyertek.

2012.
december 31.

 

Donata DZ 1.19,7 - 1.19,4

Tájékoztató a jelentési kötelezettségekről 2012

Az ügetőtenyésztés adatait a Magyar Ügető Méneskönyv Vezetőség (továbbiakban MÜM) tartja nyilván, de ez már néhány éve kiegészül a számítógépes nyilvántartással is.    A MÜM a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ (továbbiakban MgSzH) keretei között működik.

Tartalom átvétel